tisdag 11 december 2012

Lite insektslära innan man börjar binda flugor

Innan man sätter sig vid bindstädet kan det vara bra att lära sig lite av de olika insekterna man skall binda vid städet. Huvudsakligen så pratar man oftast om nattsländor och dagsländor när det gäller flugfiske. Många flugfiskare man möter fiskar med en fluga som de brukar få fisk på. Visst det kan alltid fungera med favoriten men man ökar sina fångst möjligheter om man vet lite mer om insekterna som finns i vattnet. Sen blir det lättare att binda sina flugor när man vill göra sina egna mönster om man vet vad flugan skall imitera.


NATTSLÄNDOR

Börjar med nattsländorna, den börjar sitt liv som en larv i vattnet. Det finns både frilevande och husbyggande larver. Båda dessa är intressanta för flugfiskaren. Speciellt i strömmande vatten händer det att dessa larver tas av strömmen och då tar fisken vara på detta tillfälle och slukar de som kommer med strömmen. Nästa stadie är pupp stadiet, nattsländan förbereder sig för ett liv utan vatten. Det är vid dessa tillfällen när pupporna börjar resa sig mot ytan man kan se hysteriska vakfester. Vid ytan sker kläckningen nattsländan lämnar sitt puppskal och börjar simma mot land för att torka vingarna vart efter den parar sig. Efter detta återgår nattsländan till vattnet för att lägga sina ägg och efter det dör den. Även dessa döda nattsländor är intressanta för en flugfiskare. När en kläckning har sket kommer de döda/döende nattsländorna att landa på vattnet och fisken kan frossa fritt av dessa lätta byten som ligger i vattnet. Kortfattat så har nattsländan 5 stadier som är intressanta för flugfisket, larv, puppa, kläckare, vuxen och död


min egen komponerade nattslända, mojo caddis som har fungerat riktigt bra, tom bättre än man hade hoppats.

Vad gäller storlek och färg är det svårt att ge några generella tips, allt beror på vart man fiskar. Men färger som har fungerat för min del är grön, gul, brun och vit kropp med bruna och gråa vingar. Vad gäller storleken är den största jag mött på ca 40mm och minsta på 5mm. Storlek och färg avgör man bäst genom att leta vid vattnet vad som finns just där man fiskar. Vänd på stenar vid strandkanten o se vad det finns för kryp kika ut över vattnet om det finns några på ytan osv.


DAGSLÄNDOR

Finns 5 huvudgrupper som kan vara bra att känna till. Sandsländan, vassländan, simsländan, forssländan och åsländan. Alla dessa börjar sitt liv som nymfer i vattnet vart efter det kläcker antingen vid ytan eller strandkanten för att para sig. Samma som med nattsländan så dör dessa kort efter att de har parat sig och lagt äggen. Det är just dessa kläckningar som brukar vara flugfiskarens höjdpunkter. Prickar man en kläckning av en dagslända kan man se fiskar som mer eller mindre blivit tokiga och vak överallt. Dagsländan har bara 4 stadier som är intressanta, nymf, kläckare, vuxen och död

Sandsländan


Vulgata och danica har alla hört talas om, det är nog denna fluga som alla känner igen och tänker på när man pratar om dagsländor. Dessa finns i hela landet men kläcker lite olika beroende på väder och tempratur. I söder maj-jun, mellan sverige maj-jul och norr jun-jul. Kläckningen sker på förmiddan och detta håller på i 2-3v. Kläckningen sker vid vattenytan vartefter de söker sig till lugnare ställen för parning. Alla har väl sett sandsländor som "hoppar" upp och ner i luften, detta är parnings ritualen. Efter det söker sig honorna ut till vattnet för att lägga sina ägg på kvällen. Storleken är 17-25mm och beigebruna.

Simsländan

Förekommer i lugna vatten i närheten till växtligheten, som namnet kanske avslöjar är nymfen en duktig simmare. Kläckningen sker sent på kvällen antingen på vatten ytan eller mot nått föremål i vattnet, kläckning juni-aug hela landet. Den stora simsländan är ca 17-18mm och är brunoliv färgad. Medans den lilla simsländan är 15mm i samma färg.

vassländan

Liten vasslända som är mellan 9-10mm och stora vassländan är upp till 12mm. Färgerna brunsvart till brungrå. Som namnet antyder så lever dessa nära växtligheten i vattnet och är goda simmare som nymfer. Vid kläckning kan nymfen simma upp och ner i vattnet. Kläckningen sker maj-aug i hela landet.

forssländan


Förekommer i kraftigt strömmande vatten och stora sjöar med sjögång intill stränderna. Kläckningen sker på ytan fritt drivande från jun-aug i hela landet. Brun och gul forslända blir båda 12-14mm och namnen säger allt om deras färg.

åsländan


Även kända som beatis. Lever i strömmande vatten och kläcker i princip under hela flugfiskesäsongen ( tidig vår till sen höst). Olivgrå och olivbruna till färgen och 5-10mm stora. Nått som är speciellt med denna art är att honan kryper ner i vattnet för att lägga sina ägg, detta görs inte av de andra dagsländorna


ÖVRIGA KRYP

Sen finns det en uppsjö av andra insekter som finns i vattnet och kan hamna i vattnet. Tänkte bara lista dom som jag tycker är det viktigaste att ha med sig i sin ask när man ger sig ut och fiskar.

Fjädermygg & fjädermyggspuppor

Dessa skall man absolut inte vara utan, färgerna kan variera på dessa beroende på vart man fiskar men har alltid använt mig av svarta och fått fisk på dessa. Jag brukar fiska med dessa tidig vår och sen höst, samt vid tillfällen då fisken är riktigt svårflörtad. Små svarta brukar ha en dragningskraft som inte bör underskattas

Skalbaggar & myror

Vissa tillfällen kan dessa immitationer vara helt fantastiska, men som sagt dessa är inte vattenlevade utan landlevande kryp. Ibland brukar dessa hamna i vattnet då det blåser och då kan de vara värt att prova dessa vid strandkaterna vid läsidan, men fungerar även vid vattendrag om det finns myror i omgivningen. Har haft bra fiske med myror vid vattendrag där vattnet vart reglerat av vattenkraft. Vattnet når en lägsta nivå myrorna går vid strandkanten sen släpper de på vatten och drar med sig myrorna och fisken är där och snappar upp dessa.

Getingar

När hösten kommer och det blir lite kallare händer det ofta att dessa faller ner i vattnet och då är fisken där och tar vara på det. Har fungerat bra i putt and take vatten efter regnbåge.

Sen finns det en hel uppsjö av olika insekter man kan/ska ha i sin ask men dessa är några jag inte åker nånstans utan att ha dom med mig.

STREAMERS

Dessa skall efterlikna småfisk, det är med dessa som jag jagar de större fiskarna med. Vad gäller färgen på streamers så bör man se vilken färg vattnet och fiskarna har i vattnet man fiskar i.


FÄRGVALET

Generellt brukar jag tänka på följande sätt när jag bestämmer mig för vilken färg på flugan som skall användas. Är det klart vatten då är fiskarna ljusare och lika så alla insekter och kryp som lever i vattnet för att smälta in i omgivningen. Mörkt vatten mörkare flugor, ljusbrunt vatten gulaktiga flugor, grönt vatten grönaktiga osv. Men det absolut bästa man kan göra är att vända på några stenar och titta på vattenytan vad som finns där. Inte alltid denna tankegång slår rätt. 

ÖVRIGT SOM KAN VA KUL OCH VETA

Läste i nån fiske tidning där de hade undersökt vad fisken föredrar, det stod mellan dagslända och nattslända. Slutsatsen blev att 47% dagslända och 53% nattslända




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar